MSG.EXE jako náhrada NET SEND

středa 9. června 2010

Mnoho správců řeší s přechodem na Windows Vista/Windows 7 a případně na servery 2008/2008R2 problém se zasíláním vzkazů na obrazovku přihlášených uživatelů. Dříve (před Windows Vista) se používal příkaz NET SEND, který vyžadoval spuštěnou službu Messenge (Kurýrní služba) na stanicích.

Ve Windows Vista/7 nahrazuje NET SEND příkaz MSG.EXE, který však původně je určen pro něco jiného - pro zasílání zpráv uživatelům na terminálovém serveru.

Ze stanice na server by měl fungovat okamžitě... zkuste  MSG /server:název_serveru * Ahoj

Ze serveru na stanice (nebo mezi stanicemi navzájem) nefunguje a musí se provést následující úpravy:

    1. řidat klíč do registru (případně změnit hodnotu pokud existuje)
      HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server
      Name : AllowRemoteRPC
      Type : REG_DWORD
      Value : 1
    2. Restartovat stanici
V tuto chvíli by MSG již měl fungovat. Zkuste následující:  MSG /server:název_stanice * Ahoj
(Příkaz pošle na všechny terminálové relace - v případě stanice na relaci Console)

Problém se ještě může vyskytnou s nastavením Firewallu - ale to nechám již na vás...

Poznámka: Odesílatel musí být na přijímací stanici ve skupině Local Administrators

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

a co kdyz to nefunguje? allowremoteRPC jsem změnil i na serveru i na stanici, pc jsou v domácí síti přes wifi, navzájem se vidí, sdílení souborů funguje, příkaz msg píše že * neexistuje nebo je odpojen, pri pokusu odeslat zpravu na /server:2PC pri pokusu odeslat zpravu na 1PC funguje, 1PC je pc ze ktereho se pokousim odeslat zpravu do site, kdyz zobrazim sitova pripojeni vidim 1PC i 2PC, firewall nic nehlasi, tak me napada jedne ta poznamka, odesilatel musi byt na prijimaci stanici ve skupine local administrators, jak dostanu svuj profil na druhy pocitac? a kdyby to bylo normalne vytvorit profil se stejnym nazvem na tom druhem pocitaci, do jake skupiny ma byt prirazen kdyz tam neni local administrators? predpokladam ze asi administrators...jen se mi nezda ze musim mit profil na dvou pocitacich, proc se to vubec diva na profily? nemelo by to byt snad jedno ze kteryho profilu a pocitace to posilam kdyz jsou ty pocitace v siti? neni to zbytecny a otravny druh zabezpeceni? nelze to ve win7 nejak globalne vypnout? neco podobneho to po me chce, kdyz chci druhy pc ovladat pres vzdalenou plochu, oba dva pc pouzivaji win7, obe stejna verze RTM se studentskou licenci, jeden mam ale opatchovany nejakyma patchema ktere pry chybeli do plne verze win7 a nejsou na windows update, a na druhem pc je nainstalovane nemam, to by mozna mohl byt kamen urazu, jdu to vyzkouset, napisu vysledek. kisza-jan@seznam.cz

Ta část, že odesilatel musí být ve skupině (local) Administrators na straně příjemce je podstatná. Zkuste do Administrators příjemce dát odesílatele v této formě jmeno_pocitace_odesilatele\jmeno_odesilatele (tedfy např. MUJNOTEBOOK\PETR).
Profily do toho neplette, tam jde o overeni ne o uivatelský profil.

Nejsem si take jisty jestli to jde ve vsech edicích Win7, obávám se že ne.

Ono MSG není náhrada NET SEND... jen za určitých okolností tak může fungovat.

Zdraví PH

Okomentovat